Buket Uzuner- Toprak
Buket Uzuner son kitaplarında romancı sıfatının , bilim kadını sıfatıyla yarıştığı , içinde bol değerli kitabi bilgi, çevreye hassas, doğaya şevkatli, günümüz entrikalarına değen ve bir tutam da aşk fiske etmiş oyunlar ile hikayelerini kurguluyor.
Defne Kaman'ın maceralarını anlattığı dörtleme olarak (suya, toprağa, havaya ve ateşe şükran ederek ) yazmayı hedeflediği serinin ilk kitabını 2 yıl önce okumuştum. Şamanizm, alevilik, otacılık, psikomitoloji, yeni Türkiye , biber gazı, kaçakçılık, orantısız güç, bürokratlar, toma, polis gibi öğeler her iki Romanda da hikayeyi tel örgüler ile çevreliyor. Ilkinde bir yunus olan kutup yıldızı, toprak kitabında yerini ala bir geyiğe bırakıp, rotayı gösteriyor.
Su kitabından bahsetmeyi bir kenara bırakırsam zira beni etkilemesine rağmen hatırımda ana hatları dışında detayların hiç kalmadığını itiraf ederek çekilmeliyim.
Toprak kitabında yazarın haleti ruhiyesini bir nebze isyankar ve karamsar bulduğumu söyleyebilirim.
Kitaptaki her karakteri , günümüz siyasi hayatındaki aktörlerden, aktivistlerden, aktristlerden ve bürokratlardan birine dem vurarak yazdığını düşünmekteyim. Roman karakterlerinden Vali Sabahattin Okur'un Hdp'ye emanet oy veren bir CHP 'li, emniyet müdürü 'nün koyu bir AKP 'li, Türkiye 'de sahip çıkamadığımız ve genç yaşta Amerika'da profesör olan arkeolog Güneş'in de sıkı bir greenpeace üyesi olduğundan eminim. Defne Kaman'ın da ciddi bir sinek sekiz okuru olduğu , tohum bankasında Servet yattığını düşünmeden edemiyorum.
Buket Uzuner'in macera kurgusundaki Zeki anlatımını her zaman takdir etmişimdir. Konular akar, siz hızla izlersiniz. Yanlız Toprak romanındaki uzun tavsirleri ve betimlemeleri bazı sayfalarda sıkıcı olabiliyor. Sayfa sayısının yazarın kaleminin gücüyle paralel hesaplandığı Türk okuma endeksinde buket uzuner bu hesaplara girmez diyen bendim yıllar önce ama bu kez sözümü geri alacak gibiyim. Bir de kendi kitaplarında eski karekterlerini referans göstermesini de biraz havalı buluyorum. Kumral Ada, Mavi Tuna'ya bayılsam da herkesin kitaplığında bulunduğu varsayımı, yazarı kendinden çok emin göstermiş oluyor. Oysa bayıldığımda 18 , güzel bulduğumda 22 yaşındaydım. 30 yaşıma geldiğimde ise , iyi ki okudum demek yetiyor bizim jenerasyon okuru için .
Toprak kitabında, birkaç ayrı noktadan ilerleyen hikayelerin hepsi de sonuçlanmıyor ve bu beni hayal kırıklığına uğrattı . Örneğin Kemal , Sahaf Semahat'e açıldı mı gerçekten merak etmem ile kaldım .
Kitabın arkasında referans yayınlarının yer alması , Buket Uzuner'in hemen her kitabında genç okurlarına yaptığı güzel bir jesttir. Kutadgu Bİlig bizim kütaphanemize Buket Uzuner referansı ile girmiştir. Eskiden de Sevgi Soysal'lar, Tezer Özlü'ler, London ve Hemingway'ler, Turgut uyar'lar ve küçük prens...hepsinin altı çizilmiş satırlarında uzuner kaleminin izi bulunur .
Toprak romanını 25₺'ye D&R'dan aldım. Daha sonra bizim mahalle marketinde %50 indirimde gördüm ve korsan sandım . Orjinaldi. Bir hafta içinde nasıl fiyatı düştü , yazarlar kelepir fiyatlardan haberdar mı merak ettim. Bu da antiparantez burda dursun , belki soruma bir el cevap diyen çıkar.
Tarih, psikoloji, sosyoloji, Türk'lerin kadim gelenekleri konularına ilgisi olanlara da ayrıca tavsiye edebileceğim kitaba değerlendirmem olumludur.
Ancak son dönemdeki yazarlara bir uyarım; medyada, sokakta, işte, okulda sindirilmeye çalışılan biz gençlerin mutlu sona sadece romanlarınızda değil gerçek hayatta da eylemlerde, röportajlarınızda, yazılarınızda ve özel hayatınızda destekleyerek daha gerçek bir 'umut var' profili çizmenizdir.
Yorumlar
Yorum Gönder