5'i bir yerde





Hem tatminkar hem kanaatkar hem de nazlı bir rakam 5. Herşeye yetişeceğim diye kendini üzmez, her sayıya bölünmez. Üstelik en sevdiğim rakam olunca da minimalistleşme yolundaki eğlenceli stratejimi 5'e ithaf ettim. 

Angarya işleri, sevimsiz rutinleri yapılmadığında hayati ancak yaptığında otomatik pilotta halledebildiğin işleri azalttıkça, bu işlere sebep olan karmaşıklığı ve kalabalığı küçülttükçe büyüttüğüm keyifli zamanları seviyorum. Kara geçirdiğim her dakikayı şimdilik bireysel zamanlarıma kaydırıyorum. Peki pratikte bunu nasıl yapıyorum işte birkaç örnek: 

5 adımda sabah rutinim:

1. Zeytinyağlı sabunla yüzü yıka (ev yapımı kekik/ defne sabunu da olur)
2. Dişleri fırçala : kesinlikle florürsüz macun kullanıyoruz.
3.Saçlara dokunuş, şekil ver: sprey/ jöle yoğun kullandığım 20 sene sonra hepsini attım. 
4. Vitamin (B12), Omega 3 al: Şuan demir takviyesi de alıyorum. 
5. Parfümü açık pencere önünde sadece kıyafetlere sık: deo'lar, roll'onlar atılalı çok uzun zaman oldu. Yazları terleme ile ilgili değişik doğal çözümlerim var. Topluma duyarlılık için 😅buna ayrıca bir yazı ayıracağım. 

Makyaj yapmayı çok seviyorum. Bazen aylarca yapmayacak kadar aralar verdiğim de oluyor, yazları özellikle . Genel olarak 8-9 adımda bitirdiğim makyajımı haftaiçi 5'e indirerek hem zamandan hem de kalabalıktan tasarruf ettim. (Bir de işin sağlık, ekonomi boyutu var. )

5 adımda 5 ürünle 5 dakika makyajı: 

1. Kapatıcı: renkli nemlendirici ile hallediyorum. 
2. Aydınlatıcı
3. Maskara
4. Allık
5. Ruj


Geldik gardırobun önüne, 5 adımda giyin giydir: 

1. Yıllardır mevsime göre geceden hazırladığım kombini giyerim : alışkanlık ve rahatlık, sabahları ne giyeceğimi düşünmem. 

2. Minimalist hayata geçişle kazandığım bir alışkanlık: 1 kez giydiğimi havalandırır farklı bir yere asarım. Eskiden yıkardım. Malesef 3 saat giydiğim bir eteği yıkar, kurutur ütüler 4-5 kalemlik iş üretir hem zaman hem de enerji kaybederdim. Ne saçmalıkmış; öğrendim. 
Kirlileri sepete atarım. Çamaşır konusunu da uzun yazmam gerek, nankör işlerin kraliçesi ayrı bir başlığı hakediyor. 

3. Çocuğu giydir.
3 yaşında olmak tek cümle ile işi bitirmeyi sağlamıyor, malesef. Kıyafet seçiminin krize, ağlama nöbetlerine dönüştüğü çok zaman oldu. Daha önce kendisinin seçmesine izin vererek kızıma özgürlük tanıdığımı sanmıştım. Oysa kocaman bir seçenekler kuyusuna atıp, istediğini seçtiğinde de itiraz ederek tutarsız davranmışım . Şimdi 2 en fazla 3 seçenek sunup sabah mahmurluğunda yaşanan krizleri noktaladım. İkimiz de rahatladık, yardımsız  giyinmeye çalıştıkça da  zevkli olmaya başladı . 

4. Çantaları kontrol et. Kızımın ve kendi okul çantalarımızı akşamdan hazırlar sabah son kez bakarım. 

5. Su mataralarını doldur. 


Şimdi kahvaltı masasındayız. Kahvaltı en önemli öğünümüz, atlamıyoruz. Banyoya girmeden yumurtaları ocağa koymak gibi, Kızımı uyandırmadan masayı hazırlamak gibi anlık hız kazandıran pratik adımlarım var, her kadın , her ebeveyn gibi. Yine de kısaca bahsedeyim: 

1. Omlet: kıymalı- dereotlu- pastırmalı - kaşarlı vs kurtarıcım. Bizim evde sevilen ve hızlı pişen proteinin sınıf başkanı ☺️

2. Sebze tabağı: Önceden yıkadığım çiğ sebze ve yeşillikleri sadece tabağa koyuyorum. 

3. İçecek: Bazen kefir bazen kendi sıktığımız meyve suları bazen mesir/ yeşil çay. 

4. Çiğ kuru yemiş: Ceviz , badem , fındık vs 

5. Tahin- pekmez; bal ile taçlandır. 

Haftasonları uzun kahvaltıları çeşidi bol sofraları tercih ediyoruz ancak genel beslenmemiz bu döngüde tamamlanıyor . Yeterli ve sade.

Sofrayı toplamak da hızlı olduğundan artık evden çıkabiliriz . 

Ayakkabı dolabında kış için yine 5 seçenek belirledim. Gerisini derhal dolaptan uzaklaştırdım, şöyle ki: 

Kendim için : 

1. 2 renk çizme (siyah-taba)
2. 1 kısa bot
3. 1 spor ayakkabı
4. Topuklu ayakkabı

Çocuk için: 

1. Çizme
2. Kar botu
3. Spor ayakkabı
4. Babet
5. Okul ayakkabısı

5'i bir yerde listelerimi yatakta, banyoda , bagajda, yemek pişirmede, sofra düzeninde , çantamda ve daha bir çok konuda kullanıyorum. Bugünün yazısını çantamın vazgeçilmezi atıştırmalık 5'lim ile bitireyim :

1. Yaban Mersini
2. Çiğ badem
3. Salatalık/ havuç
4. Bitki çayları / hazır kahve ( 3'ü bir arada değil) 
5. Mevsim meyvesi 


Malum okulda günde 8 dersimiz geçiyor, öğlen için de evden götürüyorum bunlar sadece ara öğünler için keyifli atıştırmalıklar. Beslenme alışkanlıklarımız 5 yıldır dönüşüyor, 3 yıldır ailevi değerlerimiz ve kurallarımız var. Arada kaçamaklar da olmuyor değil. 

Bolluğu sınırlamak ve bunu matematikleştirmek başarımı arttırdı, belki size de iyi gelir.

Sevgiyle ,






Yorumlar

Popüler Yayınlar