Sade Öğrenci

2017'nin Türkiye'sinde öğrenci olmak kadar zor  söyleyebilir misiniz bana? 
Hele de lise öğrencisi olmak kadar meşakkatli ve yıpratıcı ve yorucu bir örnek daha ne olabilir?


Yaşları 14-17 arasında değişen gençlerin genel olarak ciddi bir baskıya maruz kaldığını gözlemlemekteyim. İster ebeveynler olsun, ister dersler, ister akranlar, ister istekleri hiç bitmeyen öğretmenler ( özeleştiri de yapıyorum elbet) ... Gençler yoğun stres altında, beklentilere cevap verme derdinde ve inanmadıkları birçok eyleme "zorunlu " oldukları için boyun eğme gerginliğindeler. Bu yüzden ilhama , yaratmaya , tasarlamaya, düşünmeye pek vakitleri kalmıyor .

Haliyle maruz kaldıkları olumsuz enerjilerden sonra kendilerinden geriye ne kalıyorsa, onu da ebeveynlerin tatmin ve hırslarına , zaman zaman EGO'larına hizmet eden "kalan posaları" olarak nitelendiriyorum. Bu bir genelleme ve ağır itham içermekte, farkındayım. 

Prof. Dr Nevzat Tarhan diyor ki; birçok toplayıcı/ hasta , toplama çılgınlığı esnasında elde etmeye yönelik zihinsel uğraşısı yatışana kadar nerdeyse narkotik-benzeri bir etki yaşadığını belirtmektedir. Ayrıca bu kişilerde kronik ve epey sıkıntı verici bel- sırt ağrısı konusunda artmış bir farkındalık görülür. 

Bu saptamayı derin düşünmek gerek, hangimiz bu hezeyana kapılıyoruz hangimiz ebeveynliğimizi kendi psikolojik defolarımızın dışında tutuyoruz anlayabilmeliyiz. 


Temel ihtiyaçları dışında alışveriş yapan herkes gibi, çocuğunun asıl ihtiyaçları ve genel sağlık durumu dışında, sürekli çocuğa harcayarak ya da çocuğu donatmaya çalışarak ( biri de bendim) bir "marka" yaratma eğilimi, pazarlama müdürlerinden/ kurumsal iletişim departmanlarından rol çalan ebeveynlerin işi oldu diyebiliriz. Çocuğun üzerinden prestij oluşturma kompleksi ve çocuğun başarısından nemalanma çaresizliği ...

Acaba aileler daha fazla test kitabı, daha fazla özel ders programları , daha fazla birlikte ders çalışma hırsı ile hem vicdanlarına hem de yoksunluk yaşadıkları duygulara mı hizmet ediyor yoksa şu en büyük suçlu SİSTEM mi anne-babaları böyle davranmaya zorluyor bunu henüz cevaplayamadım. Doğru cevabı sanıyorum kendi deneyimimi yaşarken bulacağım. Bu kadar ağır eleştirdiğim şimdiki ebeveynlere dönüşmem umarım. Bu yazı bu nedenle de yazılıyor bir nebze , ileride çocuğum için de bir referans noktası olabilsin diye...


Yazının bu kısmına kadar okuyanlar, öğrencilerinden rol çalan bir öğretmen ya da sempatik görünmeye çalışan bir otorite olarak algılayabilirler beni.  Bunu düzeltmeye çalışmayacağım. Bu yazıyı hazırlamama sebep , onlarca vaka-birebir görüşme-mektup -gözlem ve referansım var. Bir de Annelik güdülerim. 

Devam edelim. 

Gençlere birkaç öneride bulunmak istiyorum . 

Bunu benden talep ettiler. 

Bilimsel bir dayanağı olmadan, kendi yolculuğumda bulduğum cevapları onlara uyarlayarak birkaç kelam edeyim istiyorum . Birine faydası olursa ne ala! 

Sade öğrenme için 5 adım! 

1. Derse hazırlıklı gel: Dersin konusu neyse, gelmeden önce araştır / oku / ödev varsa hazırla, merak et. 

2. Dersi derste dinle: Başkasından not alma, kendin tut. Kendine göre notlar al, şekillerle, kısa notlarla, hikayelerle imgeleştir istersen. Kendince bir dil bul. 

3. Anlamadığın yeri anında sor: Yetmez, talep et. Soru sor, sor, sor . Sıcağı sıcağına sor, erteleme . 

4. Eve gittiğinde (o güne ait) 15 'er dakika her dersi tekrarla.

5. O gün işlenen konularla ilgili merak ettiğin ilgi duyduğun ne varsa, araştır, oku , öğren: farklılaştır- geliştir- pekiştir. 


Sade öğrencinin çantasında neler var: 

1: Programdaki derse göre kitap, defter kalem ve materyaller. En az çeşitte olsun. Sıra arkadaşınla paylaşabilirsin. Amaç çantayı hafifletmek. 

2. Mutlaka bir hobi eşyan yanında olsun, teneffüsleri , boş dersleri değerlendir. (Kitap, müzik , örgü, günlük vs) 

3. Atıştırmalıklar: meyve , kuruyemiş, havuç, salatalık, annenin koyduğu sandviç ya da başka bişey muhakkak yiyecek bişeyler ve diş fırçan yanında olsun. 

4. Malum havalar ısınıyor . Temizliğimize , kokumuza dikkat etmeliyiz. Su ve sabun dışında tazelenmek için gül suyu , mendil gibi yardımcılar küçük boy olarak çantaya atılmalı. 

5. Su : Okulda 6 bardak toplamda 2 lt su içecek şekilde günlük su tüketiminizi düzenlemeniz şart . 

Bir sonraki yazımda sade bir çalışma masası, sade bir çalışma planından bahsedeceğim.

Kaynakları nasıl verimli kullanabileceğimize ve küçük mutlulukları nasıl büyük motivasyonlara dönüştürebileceğimize değineceğim. 

Şimdilik bu kadar, sevgiyle.



Yorumlar

Popüler Yayınlar